Giftfri soffa


Under jul och nyår spenderar många en hel del tid i soffan med släkt och vänner. Så även jag! Den här julen har familjen hängt i vår nya giftfria kompis, en soffa från 50-talet av märket Dux som jag renoverat.

Jag hittade soffan i en bortskänkesannons på nätet och gillade modellen och storleken. Det är en lång 3-sits soffa med plymåer i sits och rygg. De gamla plymåerna var trötta och hade torkat så att ett gult pulver föll ur dem. Inte så trevligt eller hälsosamt att ha hemma!

När jag gjorde nya plymåer valde jag att göra dem i naturlatexskum med ett lager ullvadd runt om. Stommen var klädd i en tunn skumplast som jag bytte ut mot ullvadd. I övrigt var fjädringen (nosag) i fint skick och behövde inte åtgärdas.

Jag ville ha ett tvättbart möbeltyg eftersom jag gjorde klädseln till plymåerna avtagbara. Valet föll på ett tyg i 100% lin som heter Sonia och kommer från Astrid. Ett stentvättat tyg i en vacker askgrå nyans som är tvättbart på 40 grader. Resultatet blev en soffa i naturmaterial som hela familjen kommer att kunna hänga i under många år framöver.

renoverad omklädd giftfri soffa

Postat den 2 januari 2016 av Gruv Stina Hellquist