Ormen och Eva


Vi har haft det stor nöjet att få renovera två fantastiska fåtöljer ritade av Kerstin Hörlin Holmquist (1925-1997). I mitten av 50-talet ritade Hörlin Holmquist Paradisserien för NK Triva. Framför allt de stoppade möblerna med sina annorlunda former var och är väldigt populära. Idag nytillverkas vissa av möblerna av danska Gubi.

Till oss kom två roliga fåtöljer med tydliga drag från Paradisserien men de var inte riktigt lik någon av de fåtöljer som vi sett tidigare. Till den nuvarande ägaren kom möblerna när de ingick vid ett husköp. Huset som de stod i hade varit sommarhus till inredningsarkitekten och möbelformgivaren Elias Svedberg. Svedberg var under en period chef för NK Triva och det var han som anställde Hörlin Holmquist. Med den bakgrunden började vi ana att fåtöljerna faktiskt var ritade av henne. När den gamla stoppningen togs bort hittade vi märkningar på stommarna. Den ena var märkt Ormen och den andra Eva.  Två nya medlemmar i Paradisfamiljen! Eva utvecklades vidare till två fåtöljer som kallas Stora Eva och Lilla Eva. Ormen kom troligen aldrig i produktion.

Att få arbeta med två så unika fåtöljer från en fantastisk möbelformgivare har varit oerhört roligt. Fåtöljerna har fått nya resårhus och ny stoppning i hampa och tagel. De har klätts i Balder, ett vackert ulltyg från Kvadrat Textiles.

Nu kan de stå tillsammans i många år till, Ormen och Eva.

Postat den 2 december 2015 av Gruv Stina Hellquist