Dynor till giftfri förskola


Vi har under vintern tagit fram dynor till en förskola som arbetar med projektet giftfri förskola. De gamla dynorna i kallskum hade överdrag i PVC och vi fick uppdraget att ta fram en bra ersättare till dessa. Det var viktigt att dynorna var tvättbara och inte för tunga.

Vi letade alternativ till stoppningar i naturmaterial men valet föll till sist på en polyestervadd som är certifierad med Öko-tex 100. Certifieringen garanterar en giftfri slutprodukt med hög kvalité. Vadden hade de egenskaper vi önskade, nämligen att den är spänstig och ger en bra komfort men den är ändå så pass tunn att två madrasser går in i en normalstor tvättmaskin. Dynorna klarar också torktumling. Att kunna tvätta hela dynan var viktigt för att slippa använda plastiga överdrag som ofta innehåller ftalater.

Till dynorna använde vi ekologisk lakansväv i bomull. Vi sydde också tvättbara överdrag i ett fint mönstrat ekologiskt bomullstyg.

Nu kan barnen på förskolan vila giftfritt på sina nya fina dynor.

Nästa projekt för den här förskolan är att byta ut en soffa som har stoppning i kallskum. Det är ont om nytillverkade soffor utan kallskum på marknaden i dag. Till den här förskolan har vi valt att leta efter en begagnad soffa och renovera den. Att handla begagnat är ett bra miljöval!

Vi letar just nu efter soffan ”Visingsö” av Carl Malmsten. Vi kommer att renovera dynorna som har en resårkärna och sedan klä dem med avtagbara överdrag ett slitstarkt, tvättbart och miljömärkt tyg.  Vi återkommer med mer bilder från det projektet!

Hör av dig om du är intresserad av att få hjälp med att hitta bra giftfria alternativ till din förskola eller ditt hem.

giftfria madrasser

Postat den 12 februari 2016 av Gruv Stina Hellquist