Blogg


Vad kostar det att klä om en fåtölj?

 Många av oss har en favoritfåtölj som vi gärna kryper upp i. Fåtöljen kan vara som en vän man levt med i många år. Precis som med mycket annat så slits och nöts den efter år av användande. Ofta kommer människor till oss när de ärvt den där fåtöljen de kröp upp i som barn hos en kär morfar eller farmor. Eller så kanske den där snygga men slitna drömfåtöljen blev din på en auktion! Det finns många anledningar till att en fåtölj kan vara värd ny klädsel och ibland lite stoppning för att få ett förlängt liv.

Fåtöljer finns ju i en mängd modeller och varianter. Vissa är enkla att klä om och andra betydligt mer avancerade. När vi får frågan vad det kostar att klä om en fåtölj kan vi därför sällan ge ett snabbt svar. Vi vill veta vilken modell din fåtölj har och gärna se en bild. Utifrån en bild kan vi ofta avgöra hur omfattande arbetet med att klä om din fåtölj är. Sen kommer vi också ställa frågor om skicket på stoppningen. Det är svårare att avgöra från en bild och därför kommer vi att ställa några frågor om hur du tycker att du sitter i den och hur den ser ut på undersidan t.ex. Ibland kan vi be dig ta en bild underifrån också. (Där sitter ofta ett tunt tyg och det kan man plocka bort för att se t.ex. sadelgjordar och resårer.)

När vi vet modellen på din fåtölj och vi har bildat oss en uppfattning om skicket på stoppningen brukar vi kunna lämna en prisindikation på vad arbetet kommer att kosta. Utöver det tillkommer tyget och där beror det självklart på vad du väljer. Det finns bra möbeltyger i många olika prisklasser och kvalitéer. Vi hjälper dig gärna att hitta det som passar dig och din möbel bäst. Vi har självklart även miljömärkta möbeltyger i vårt sortiment.

Så, åter till frågan: Vad kostar det att klä om en fåtölj?

Ofta någonstans mellan 5000 och 25 000 kr är det snabba svaret. Självklart förstår vi att du behöver en mer specifik uppskattning än så för att kunna fatta ett beslut. Om du har en möbel som du funderar på om den är värd att fixa till så börja med att skicka ett par bilder till oss så hjälper vi dig gärna.

 

Välkommen att höra av dig till oss på Södermalms Tapetserarverkstad!

 

Så här kan en bild på undersidan av en fåtölj se ut. När vi tittar närmare ser vi att några resårgarn gått av och väven spruckit. Då bör arbetet göras om.

Postat den 14 mars 2018 av Gruv Stina Hellquist

Välkommen 2018!

Ett år är slut och ett nytt år börjar. Tid för återblick och reflektion men också för nystart och framtidsplanering.

2017 blev året då vi snörade resårer, massor av resårer. Vi tappade räkningen nånstans i mitten men det blev nog närmare 30 (!!) resårhus på hela året. Det var också året då vi klädde mycket i läder och spikade massor av möbelspik.

Inför 2018 har vi ännu fler resårhus att ta tag i och också en hel del läder och möbelspik att jobba med. Vi ser fram emot att fylla på bokningskalendern med fler jobb, stora som små!

En viktig uppgift för oss under det kommande året blir att fortsätta hålla koll på utbudet och kräva fler hållbara och miljövänliga möbeltyger och material från våra leverantörer. Där finns fortfarande mycket kvar att göra och vi arbetar hela tiden för att hitta de bästa möjliga alternativen. Möbelmässan i februari blir en viktigt mötesplats där vi får träffa leverantörer, möbelproducenter och tapetserarkollegor för att titta på nyheter, inspireras och tala om vad vi och våra kunder vill ha. Vi hoppas att vi i år får se fler miljömärkta och ekologiska möbeltyger.

Nu slipar vi saxarna och ser fram emot ett nytt år i vår fina verkstad på Södermalm!

 

Postat den 11 januari 2018 av Gruv Stina Hellquist

Workshop på Malmstens

Idag är vi i tillbaka på Malmstensskolan på Lidingö och håller föredrag och workshop. Temat för dagen är ”Giftfri och effektiv” vilket också var namnet på vårt examensarbete. Just nu läser tapetserarstudenterna en kurs i industriella tekniker och när man arbetar industriellt med tapetsering så jobbar man ofta med polyeter som stoppningsmaterial. Under vår workshop berättar vi om alternativa material av förnyelsebara råvaror som också är snabba att arbeta med. Vi klämmer och känner på gummitagel, gummikokos och naturlatex. Vi har också med oss isoleringshampa som är ett perfekt material att använda i gamla möbler där stoppningen ska bytas ut. Miljövänligt och lättarbetat!

Vi hoppas att flera tapetserare ska välja mer miljövänliga alternativ. Att vi får komma och träffa studenterna på Malmstens och berätta om hur vi valt att arbeta är förhoppningsvis ett sätt som vi kan inspirera fler att välja ett hållbart arbetssätt. Dessutom får vi ju en rolig och givande dag på vår gamla fina skola!

workshop

Postat den 25 oktober 2016 av Gruv Stina Hellquist

Dynor till giftfri förskola

Vi har under vintern tagit fram dynor till en förskola som arbetar med projektet giftfri förskola. De gamla dynorna i kallskum hade överdrag i PVC och vi fick uppdraget att ta fram en bra ersättare till dessa. Det var viktigt att dynorna var tvättbara och inte för tunga.

Vi letade alternativ till stoppningar i naturmaterial men valet föll till sist på en polyestervadd som är certifierad med Öko-tex 100. Certifieringen garanterar en giftfri slutprodukt med hög kvalité. Vadden hade de egenskaper vi önskade, nämligen att den är spänstig och ger en bra komfort men den är ändå så pass tunn att två madrasser går in i en normalstor tvättmaskin. Dynorna klarar också torktumling. Att kunna tvätta hela dynan var viktigt för att slippa använda plastiga överdrag som ofta innehåller ftalater.

Till dynorna använde vi ekologisk lakansväv i bomull. Vi sydde också tvättbara överdrag i ett fint mönstrat ekologiskt bomullstyg.

Nu kan barnen på förskolan vila giftfritt på sina nya fina dynor.

Nästa projekt för den här förskolan är att byta ut en soffa som har stoppning i kallskum. Det är ont om nytillverkade soffor utan kallskum på marknaden i dag. Till den här förskolan har vi valt att leta efter en begagnad soffa och renovera den. Att handla begagnat är ett bra miljöval!

Vi letar just nu efter soffan ”Visingsö” av Carl Malmsten. Vi kommer att renovera dynorna som har en resårkärna och sedan klä dem med avtagbara överdrag ett slitstarkt, tvättbart och miljömärkt tyg.  Vi återkommer med mer bilder från det projektet!

Hör av dig om du är intresserad av att få hjälp med att hitta bra giftfria alternativ till din förskola eller ditt hem.

giftfria madrasser

Postat den 12 februari 2016 av Gruv Stina Hellquist

Giftfri soffa

Under jul och nyår spenderar många en hel del tid i soffan med släkt och vänner. Så även jag! Den här julen har familjen hängt i vår nya giftfria kompis, en soffa från 50-talet av märket Dux som jag renoverat.

Jag hittade soffan i en bortskänkesannons på nätet och gillade modellen och storleken. Det är en lång 3-sits soffa med plymåer i sits och rygg. De gamla plymåerna var trötta och hade torkat så att ett gult pulver föll ur dem. Inte så trevligt eller hälsosamt att ha hemma!

När jag gjorde nya plymåer valde jag att göra dem i naturlatexskum med ett lager ullvadd runt om. Stommen var klädd i en tunn skumplast som jag bytte ut mot ullvadd. I övrigt var fjädringen (nosag) i fint skick och behövde inte åtgärdas.

Jag ville ha ett tvättbart möbeltyg eftersom jag gjorde klädseln till plymåerna avtagbara. Valet föll på ett tyg i 100% lin som heter Sonia och kommer från Astrid. Ett stentvättat tyg i en vacker askgrå nyans som är tvättbart på 40 grader. Resultatet blev en soffa i naturmaterial som hela familjen kommer att kunna hänga i under många år framöver.

renoverad omklädd giftfri soffa

Postat den 2 januari 2016 av Gruv Stina Hellquist

Ormen och Eva

Ekologisk tapetsering av Paradisserien

Vi har haft det stor nöjet att få renovera två fantastiska fåtöljer ritade av Kerstin Hörlin Holmquist (1925-1997). I mitten av 50-talet ritade Hörlin Holmquist Paradisserien för NK Triva. Framför allt de stoppade möblerna med sina annorlunda former var och är väldigt populära. Idag nytillverkas vissa av möblerna av danska Gubi.

Till oss kom två roliga fåtöljer med tydliga drag från Paradisserien men de var inte riktigt lik någon av de fåtöljer som vi sett tidigare. Till den nuvarande ägaren kom möblerna när de ingick vid ett husköp. Huset som de stod i hade varit sommarhus till inredningsarkitekten och möbelformgivaren Elias Svedberg. Svedberg var under en period chef för NK Triva och det var han som anställde Hörlin Holmquist. Med den bakgrunden började vi ana att fåtöljerna faktiskt var ritade av henne. När den gamla stoppningen togs bort hittade vi märkningar på stommarna. Den ena var märkt Ormen och den andra Eva.  Två nya medlemmar i Paradisfamiljen! Eva utvecklades vidare till två fåtöljer som kallas Stora Eva och Lilla Eva. Ormen kom troligen aldrig i produktion.

Att få arbeta med två så unika fåtöljer från en fantastisk möbelformgivare har varit oerhört roligt. Fåtöljerna har fått nya resårhus och ny stoppning i hampa och tagel. De har klätts i Balder, ett vackert ulltyg från Kvadrat Textiles.

Nu kan de stå tillsammans i många år till, Ormen och Eva.

Postat den 2 december 2015 av Gruv Stina Hellquist

Så äntligen är vi igång!

Södermalms Tapetserarverkstad flyttade in i den fina lokalen på Björngårdsgatan 4 den 1 augusti. Ni som gick förbi och såg oss genom skyltfönstret de där första veckorna måste ha undrat vad vi var för typ av hantverkare egentligen. Den första tiden satt vi mitt emot varandra vid ett bord med näsan i en varsin dator. Visst är det mycket praktiskt som ska fixas när man startar upp en verksamhet men vi satt också och skrev på vårt gemensamma examensarbete. Många timmar vid tangentbordet blev det. Nu är rapporten klar, framläggningen avklarad, examensbeviset på väg och vi har äntligen kunnat ställa datorerna åt sidan och börja jobba med det vi allra helst vill göra- restaurera Era möbler!

Så välkomna till oss på Södermalms Tapetserarverkstad.

P.S. Det där examensarbetet blev riktigt bra: ”Giftfritt och Effektivt. Om att göra kloka val i tapetserarverkstan.” Vi berättar mer en annan gång men nu är det dags att lämna datorn och börja jobba på riktigt.

Postat den 2 november 2015 av Gruv Stina Hellquist